22 Poniedziałek
banner1

Przedszkole nr 253 „Akademia Pana Kleksa”

ul. Antka Rozpylacza 2
01-107 Warszawa
tel. 22 836 79 13
e-mail: p253@eduwarszawa.pl

 

Jadłospis


  PONIEDZIAŁEK, 22.09.2025r

Śniadanie

Bułka ze szpinakiem 40 g z masłem 5 g, kiełbasa krakowska podsuszana 25 g, pomidor malinowy 25 g, rukola 5 g, owsianka na mleku z suszonymi owocami 200 ml

II ŚNIADANIE

Herbata owocowa 200 ml, kiwi 100 g

Alergeny: 1,7

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki 220 ml, kotlet mielony 80 g, bukiet warzyw na parze 100 g, ziemniaki z koperkiem 100 g, sok tłoczony 200 ml

Alergeny: 1,7,9

Podwieczorek

Budyń czekoladowy (wyrób własny) 200 ml, herbatniki 5 g, jabłko 80 g

Alergeny: 1,7


  WTOREK, 23.09.2025r
Śniadanie

Chleb staropolski, chleb wieloziarnisty 40 g z masłem 5 g, szynka 15 g, kabanosy drobiowe 15 g, ogórek 25 g, rzodkiewka 5 g, sałata 5 g, dżem 5 g (stół szwedzki), kakao 200 ml

II ŚNIADANIE

Sok świeżo wyciskany 150 ml

Alergeny: 1,7

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami i majerankiem 220 ml, naleśniki z serem białym polane jogurtem z malinami 210 g, kompot 200 ml

Alergeny: 1,3,7,9

Podwieczorek

Sałatka grecka z oliwkami i serem feta 120 g, herbata z cytryną 200 ml

Alergeny: 1,3,7


  ŚRODA, 24.09.2025r
Śniadanie

Bułka rustykalna 40 g z masłem 5 g, pasta z pieczonych warzyw z czosnkiem 35 g, papryka 25 g, kiełki 5 g, płatki ryżowe na mleku 200 ml

II ŚNIADANIE

Herbata zielona 200 ml, gruszka 100 g

Alergeny: 1,3,7

Obiad

Kasza manna na rosole z jarzynami 220 ml, pieczona kaczka 80 g, buraczki na ciepło 100 g, ziemniaki z koperkiem 100 g, sok tłoczony 200 ml

Alergeny: 1,3,7,9

Podwieczorek

Hot - dog (wyrób własny) 150 g, mix warzyw 35 g, kawa zbożowa 200 ml

Alergeny: 1,3,7


  CZWARTEK, 25.09.2025r
Śniadanie

Chleb domowy, chleb z żurawiną 40 g z masłem 5 g, ser żółty 15 g, ser kozi 15 g, pomidorki 20 g, ogórek kiszony 20 g, roszponka 5 g, miód 5 g (stół szwedzki), bawarka 200 ml

II ŚNIADANIE

Mus jabłko - pomarańcza - mango 100 g

Alergeny: 1,7

Obiad

Zupa koperkowa z ryżem 220 ml, zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami 210 g, ogórek kiszony w słupki 50 g, woda z cytryną 200 ml

Alergeny: 1,7,9

Podwieczorek

Kisiel jabłkowy (wyrób własny) 200 ml, chrupki kukrydziane 5 g, banan 100 g

Alergeny: 1,7


  PIĄTEK 26.09.2025r
Śniadanie

Bułka żytnia 40 g z masłem 5 g, pasztet domowy 25 g, ogórek świeży 25 g, sałata lodowa 5 g, musli na mleku 200 ml

II ŚNIADANIE

Herbata ziołowa 200 ml, marchewka 100 g

Alergeny: 1,7

Obiad

Żurek z ziemniakami i białą kiełbaską 200 ml, pulpeciki rybne w sosie śmietanowym 110 g, surówka z kolorowych kapust z oliwą z oliwek 100 g, ryż jaśminowy 100 g, sok tłoczony 200 ml

Alergeny: 1,3,4,7,9

Podwieczorek

Jogurt naturalny z mango 200 ml, wafle kukurydziane 5 g, melon 100 g

Alergeny: 1,7

W salach dostępna jest woda źródlana. Jadłospis w wyjątkowych wypadkach, może ulec zmianie.
 
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
 
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
 
1 - Zboża zawierające gluten;
 
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
 
3 - Jaja i produkty pochodne;
 
4 - Ryby i produkty pochodne;
 
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
 
6 - Soja i produkty pochodne;
 
7 - Mleko i produkty pochodne;
 
8 - Orzechy;
 
9 - Seler i produkty pochodne;
 
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
 
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
 
12 -  Dwutlenek siarki;
 
13 - Łubin;
 
14 - Mięczaki
 
 

Kontakt

Przedszkole nr 253
„Akademia Pana Kleksa”
Dyrektor:
mgr Natalia Sztekler
 
ul. Antka Rozpylacza 2
01-107 Warszawa
tel: 22 836 79 13
fax: 22 877 32 09
e-mail: p253@eduwarszawa.pl

Mapa dojazdu

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.